5 savjeta kojih se trebaju držati tamburaški sastavi

Podijeli

Prilikom raznih nastupa gdje skupa nastupaju razni bendovi od onih rock, tamburaških, rep, zabavnih, klasičnih, uvijek je problem prilagođavanje razglasa za sve spomenute glazbene skupine. Taj proces, složit će se većina glazbenika, često je frustrirajući. Često oni s akustičnim instrumentarijem, najčešće tamburaški sastavi, budu najnezadovoljniji. Nerijetko padne i koja psovka uz izreke tipa – „opet su nam smanjili razglas“, „zvučili smo jadno“, „nismo se ništa čuli“… Možda netko i ima namjeru smanjiti razglas da tamburaši u takvim situacijama izgledaju „jadno“, ali u većini slučajeva je to prirodna pojava jer akustični instrumenti (time i tambure) nisu se u mogućnosti nadglasati s bubnjevima, beatovima i ostalim električnim instrumentima. Tu spadaju razni humanitarni, promotivni, maratonski i ostali koncerti.

hanka paldum s tamburaškim sastavom fijaker nastupa u koncertnoj dvorani

Nikada, ali baš nikada tamburaški instrumenti po glasnoći ne mogu biti u rangu s nekom zabavnom ili rock postavom. To je jednostavno tako. Tako bi to trebalo i prihvatiti, jer bolja je bolna istina nego najljepša laž. Ako ste jedan od članova tamburaške „bande“ i ovakve vas situacije posebno živciraju trebate voditi računa o pet glavnih pravila ovakvih nastupa.

1. Nećete i ne možete biti nikad glasni kao „električari“

Ma koliko god se trudili da to budete, nećete uspjeti. Ukoliko vam to bude jedina briga, da samo zvučite glasno i ništa više, sigurno će utjecati na vašu kvalitetu koju posjedujete i zbog koje vas je netko na takav glazbeni događaj i pozvao. Električni instrumenti su u startu napravljeni da budu glasni.

2. Tambure i ostali akustični instrumenti nisu napravljeni za „brijanje“

Nešto najljepše što glazba može dati je upravo ta ljepota akustike pomoću koje dobri glazbenici doslovno prenose svaku emociju preko njenih žica, ako je riječ o tamburi ili gitari. Svako udaranje i prejako pritiskanje žica dovodi do devijantnog zvuka koji često može biti i iritantan. Gubi se svaka originalnost i ljepota takve vrste glazbe.

3. Tamburaški sastavi, slobodno „branite“ vaš stil

Ako vas je netko i pozvao na jedan takav miks-grupni koncert sigurno vas je pozvao da svirate svoj stil i svoj način glazbe, a ne da se pokušavate natjecati u glasnoći s drugim bendovima, rockerima, reperima itd… Predstavite sebe i svoj tamburaški bend što je moguće originalnije. Primjera radi, ako ste pozvani da nastupite kao tamburaški sastav, onda takvu glazbu i „branite“ svojim nastupom.

4. Upoznajte se s ton majstorom

Svakako bi bilo dobro da prije vašeg nastupa, tijekom tonske probe ili čak ranije, upoznate tko vam je ton majstor. Pokušajte ga ukratko uvjeriti kakav zvuk volite i što vam je bitno od zvuka prilikom vašeg performansa.  Jedna lijepa riječ i kulturan odnos prema toncu vam sigurno neće naškoditi, a donosi vam puno toga.

5. Pomirite se sa sudbinom

Jednostavno morate prihvatiti da skupni nastupi, pa čak i ako svi bendovi sviraju jednu vrstu glazbe, nose kao posljedicu lošu ozvuku. To naravno nije uvijek tako i doista ima ton majstora koji se odlično prilagođavaju svakome. Ali u grubo, oko 80 posto takvih koncerata nosi takve posljedice. Najčešće to dolazi iz nedostatka vremena da se sa svakim izvođačem napravi „poštena“ tonska proba ali i zbog velikih razlika između instrumentarija koji se koristi. Kada nastupate na takvim koncertima bez obzira koliko vam ozvučenje bilo loše ili nešto bolje, nabacite osmijeh na lice i prema publici se ponašajte s punim respektom. Dragi tamburaški sastavi, ipak je publika ta zbog koje nastupate na takvim glazbenim događajima. Jednostavno uživajte i marketinški  iskoristite svoje vrijeme na pozornici. Uživajte u glazbi koju radite. Ako ste zaboravili zašto volimo glazbu, možda će vam biti zanimljiv jedan naš prijašnji blog na ovu temu.

Ako želite još korisnih savjeta vezanih oz ovakve situacije, slobodno se javite našoj produkcijskoj ekipi.

Podijeli