Tonski Studio u AVID Pro Tools sustavu

Podijeli

Često nam na mail i u inbox naše facebook stranice dolaze upiti vezani uz program za snimanje u studiju, odnosno što koristimo u Rockokou. Naravno da ovi upiti dolaze od onih koji se razumiju donekle u način funkcioniranja nekih stvari u tonskom studiju. Najčešće nas pitaju koji program koristimo za snimanje i koji program savjetujemo mladim glazbenim producentima početnicima kako bi više zakoračili u svijet glazbene produkcije. Vaš kućno tonski studio će proraditi brže ako pročitate do kraja ovaj edukativni blog.

Tonski studio Rockoko i Pro Tools

Iako je puno različitih mišljenja i tumačenja o tome koji je program ili sustav za snimanje bolji, naš tonski studio u Rockoko Produkciji preporučuje sofware Avid Pro Tools. S ovim programom radimo više od 15tak godina i jako smo zadovoljni s onim što nam je pokazao do sada. Naš glavni producent Tihomir Ivanetić od prvoga dana u glazbenom studiju koristi ovaj program i tvrdi da se u njega zaljubio od prvoga dana. Rockoko Produkcija je trenutno u razradi ideje osnivanja akademije za glazbenog producenta, ali do toga ima još vremena. Dok se to ne dogodi, idemo nešto ukratko reći o ovome poznatom svjetskom softverskom brendu – Avid Pro Toolsu.

Pro Tools odličan za razne tipove glazbene produkcije

Pro Tools je digitalna audio radna stanica razvijena i izdana od tvrtke Avid Technology za Microsoft Windows i MacOS i koja se može koristiti za širok spektar snimanja zvuka i proizvodnje zvuka te za sve tipove raznih audio produkcija. Pro Tools može raditi kao samostalni softver ili raditi s nizom vanjskih analognih / digitalnih pretvarača i unutarnjih PCI Local Bus (PCI) ili PCIe audio kartica s on-board digitalnim procesorima signala (DSP) kako bi osigurao efekte poput reverba, izjednačavanja i kompresije. Kao i svi programi za digitalnu audio radnu stanicu, Pro Tools može obavljati funkcije višestrukih snimanja i audio miksera u tonskom studiju, uz dodatne značajke koje se mogu izvoditi samo u digitalnoj domeni, kao što je brojna uređivanja, koristeći značajku Undo.

Primjer kako izgleda sučelje u AVID Pro Tools sustavu

Vrhunski sustav za tonski studio pristupačan svima

Pro Tools može raditi WAV, AIFF, AIFC, mp3 i prethodno SDII audio datoteke. Pro Tools također ima najnovije značajke za uređivanje videozapisa, tako da korisnici mogu uvesti i manipulirati formatima video datoteka visoke definicije kao što su XDCAM, MJPG-A, PhotoJPG, DV25, QuickTime i još brojne druge. Puno bi se moglo još reći o ovome vrhunskom sustavu za studijsko snimanje i produkciju ali u osnovi to je to. U nekim idućim blogovima možemo i o detaljnijim značajkama Pro Toolsa i kako omogućuje jednostavan rad u tonskom studiju. Svakako treba napomenuti da je potrebno (ako je to ikako moguće) poznavati engleski jezik jer većina uputa, tutorijala i korisnih savjeta dolazi na tom jeziku. Oni koji se napredno služe google translatorom nepoznavanje engleskog jezika možda i neće biti neka velika prepreka.

AVID Pro Tools sučelje na tabletu

Korisni savjeti za početak rada u Pro Toolsu

Ako ste kojim slučajem već instalirali Pro Tools, ako ste napravili svoj mini tonski studio i želite konačno nešto u njemu snimiti i miksati, u nastavku ovoga bloga krenite gledati tutorijale i korak po korak strpljivo skupljajte znanje. Možda jednoga dana budete i vi dio velike Rockoko obitelji.

U ovom prvom tutorijalu pogledajte neke osnovne značajke i početne poteze koje trebate napraviti kako bi krenuli s produkcijom.

U drugoj lekciji pogledajte kako krenuti sa snimanjem i kako podesiti session.

Kad ste spremni za dalje, u idućem tutorijalu pogledajte kako konačno napraviti mali miks glazbe, kako stvoriti pjesmu.

Četvrti tutorijal nam donosi malo napredniji dio Pro Toolsa.

Lekcija dalje objašnjava editiranja.

Šesti tutorijal objašnjava završni dio rada u Pro Toolsu, a to je miksanje.

 

Nadamo ćete biti uspješni u produkciji s Pro Toolsom i da ste u ovom blogu dobili barem dio potrebnih informacija kako bi krenuli u svoje samostalne producentske vode, odnosno kako bi pokrenuli vaš kućni tonski studio. Ako imate nekakvih upita, trebate savjet ili nešto slično, slobodno nas kontaktirajte. Osim svih naših usluga Rockoko Produkcija ima u planu i osnivanje Akademije za glazbenog producenta, kada se to dogodi, bit ćete obaviješteni.

Više o novostima, zanimljivostima savjetima čitajte i na ovim edukativnim web stranicama:

 Avid Pro Audio Community

Pro Tools Expert

Sound on Sound

Ako ste tek odlučili kupiti AVID Pro Tools sustav, vrlo povoljno ćete ga naći i naručiti u trgovini glazbene opreme Audio Pro Artist u Višnjevcu kod Osijeka. Dok ne zakoračite više u ove producentske vode poslušajte što smo sve s ovim sustavom snimili u našem tonskom studiju. Svakako, čitajte i dalje naše blogove.

Podijeli